Kiss JenőA mesterember

Kiss Jenő vagyok és 1982 óta egy dimbes-dombos nyugatmagyarországi kis faluban dolgozom asztalosként.

Vállalkozásom első évében, 1982-ben készítettem el az első gyermekpadot saját lányunk számára. Azóta ezt a kispadot már négy gyermek is használta és még mindig jó állapotban van. Mivel a gyerekek nagyon megszerették, azóta sok-sok kisgyerek örömére folyamatosan készítem.

Az elmúlt négy évtized során mind a kültéri, mind a beltéri famunkák elkészítése során nagy tapasztalatra tettem szert. Büszke vagyok arra, hogy mind lakókörnyezetemben, mind pedig a fővárosban, Budapesten, de még Ausztriában is sok-sok megrendelőm otthonában megtalálhatóak az általam készített munkák. Mindig törekedtem arra, hogy munkáimat kifogástalan minőségben és a megadott határidőre készítsem el.

Kisunokám megszületését követően 2019-ben indítottuk el webshopunkat és nagy örömmel tapasztaltuk, hogy munkáim nemcsak Magyarországon, de Európa számos országában is elnyerték mind a szülők, mind pedig a kisgyermekek tetszését.

Minden termékünk gyártásánál a tartósságra törekszem, vagyis minden termékünk rendeltetésszerű használat mellett évekig kiszolgálja kis tulajdonosát, majd továbbadható, örökíthető.

Családi vállalkozásomban munkámat feleségem segíti és támogatja. Ő varrja a gyermekpadhoz a kispárnákat. Lányaim pedig a weboldallal, marketinggel, ügyfél-kapcsolattartással és a megrendelésekkel kapcsolatos teendőket látják el.

Webshopunkban kizárólag olyan egyedi, részben kézi megmunkálással előállított termékek találhatók, melyeket szívvel-lélekkel, ezért aztán nagy igényességgel és kis szériákban készítünk.

A filozófia

Az egyik legfontosabb szempont számunkra az volt, hogy a gyerekbútorok anyaga természetes tömörfából készüljön, hiszen a mai világunkban, amely tele van műanyaggal, a gyerekeket vonzzák az olyan természetes anyagok, mint a fa.

A híres pedagógus és pszichológus, Mária Montessori­* ismerte fel, hogy a kisgyerekekből egyfajta frusztrációt vált ki a felnőtt méretű környezet, ezért gyermekméretű bútorokat készíttetett, amelyek elég könnyűek voltak ahhoz, hogy a gyerekek egyedül is arrébb tehessék, tolhassák őket. Azáltal, hogy maguk végezhették a feladataikat, magabiztosabbak lettek és nőtt az önértékelésük. A mi célunk is megegyezik a Montessori-filozófiával, vagyis azzal, hogy ezek a kis gyerekbútorok segítsék a gyerekeket a saját önállóságérzetük kialakulásában, valamint abban, hogy kompetensnek és érzelmileg kiegyensúlyozottnak érezzék magukat és a későbbiekben független, magabiztos és sikeres felnőttekké váljanak.

A Montessori-filozófia szerint a megfelelő ingerek biztosítása az első években különösen fontos, mivel a gyermekek agya az első hat évben fejlődik a leggyorsabb iramban.

Ha a megfelelő ingerek érik a gyerekeket a szenzitív periódusban, vagyis 0 és 6 éves kor között, a gyerekek szinte öntudatlanul tanulnak.

„Mindaz, amit ebben a korai időszakban tanulnak, később meghatározó lesz.” (Maria Montessori)

* Maria Montessori (1870 – 1952) olasz orvosnő, pedagógus és pszichológus, a róla elnevezett pedagógiai-pszichológiai iskola megalkotója.

Kosár